Bu GDO tartışmaları sürerken başka bir grupta aldığım bir yazıyı paylaşmak istedim.
Anlaşılan GDO’ dan önce başka bir sürü sorunumuz var.
Date: Fri, 6 Nov 2009 23:05:46 +0200
From: erler.serdar@ gmail.com
To: odtu-md@metu. edu.tr
CC: odtu-md@metu. edu.tr; CE85@yahoogroups. com
Subject: [ODTU-MD: 25661] Re: GDO hakkında bilgi ve diğerlerinden bazıları
Değerli dostlar,
Ben inşaat mühendisi olmakla birlikte yaklaşık 18 yıldır yemek
sektöründeyim. Yemek Sanayici ve İş adamları Derneği başkan yardımcısı,
Ankara Sanayi Odası gıda komite üyesiyim.
Bu sürede öğrendiklerimi yazmaya sayfalar yetmez. Ancak birkaç bilgi
aktarırsam ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.
Öncelikle Türker Bey'in ticari endişeyle yapılıyor teşhisi sonuna kadar
doğru. Minimum M2 maksimum verim, olay tamamen budur.
- "Soya Kıyması" adıyla satılan ürün yağı alınmış soya küspesidir. 25 Kg
torbalarda kg fiyatı 1,5 tl civarındadır. Kullanırken ılık suyla
ıslatılır
krş tan aşağı olur. Gerçek etin 20 tl/kg olduğu yerde tabiî ki bunu önce
sermaye kullanır.
köftelerin tamamı soya katkılıdır. Şirin gözükmesi içinde mix kıyma,
soya proteini vs. gibi farklı isimlerle ambalaj üzerinde yazılmaktadır.
Yani et diye soya küspesi satıp, annemin köftesi gibi aynen diye reklâm
yapıyorlar.
BİTMEDİ: bu soya zımbırtısı granül veya toz halinde, beyaz, açık
kahve, koyu kahve, kırmızı, yeşil renkleri vardır. Tadı nötre
yakındır. Cevizle karışıp baklavaya, kıymayla karışıp köfteye, unla
karışıp ekmeğe, keke vs.ye giriyor.
- Marine kuşbaşı diye bir et satılıyor şimdi, normal kuşbaşı etten
ucuz. bir özel kimyasal karışım suyla ete emdiriliyor. % 20 su basılıyor
ete, böylece fiyatı ucuzluyor. Ancak bu tuzlar sizin kalp, şeker,
tansiyon vs, rejimlerinize zarar verir mi bilmiyorsunuz. Yemeğe tuz
atmıyorsunuz, ama başka tuzları bilmeden yiyorsunuz. Yemek şirketinizin
et giriş faturalarında "mix kıyma" ve " marine kuşbaşı " var mı, bir
kontrol edin bakalım.
— PEYNİR ALTI SUYU TOZU: Adı üstünde, peynir üretiminde kalan su sıcak
plakalara püskürtülüyor, buharlaşma sonucu elde edilen toz işte. Nerede
kullanılıyor? Peynirli çizi de peynir mi var zannediyorsunuz. Tüm
bisküvi ve kek sektörünün birinci sınıf dolgu maddesi. Kg fiyatı 50 krş
gibi bir şeydi. Yediğiniz bisküvi, kek, kraker vs paketlerin üzerini bir
okuyun bakalım içinde şeker ve un dışında tanımadığınız kaç kalem
malzeme var. Bir top keki toptancısı 15 krş a satıyor. Anam-babam usulü
un, yumurta ve yağ ile yapsanız 30 krş malzeme maliyeti var, ambalaj,
üretici karı, nakliye ve toptancı karı vs eklenince nasıl o fiyata
satılabiliyor? Çünkü kek değil kek benzeri kimyasal bir şey alıp
yiyoruz. Paketin üzerini okuyun anlarsınız.
- bezelyenin kurusu öğütülüp fıstık süsü verilerek tatlılara konuyor.
— pul biberin, karabiberin, kimyonun vs özütü var, kilosu 5 TL ye
satılan sucuklarda gerçek baharat mı var sanki. Bazılarında zaten sucuk
benzeri ürün yazıyor.
- bir danadan 25-
sinir unu yapıyor sosise basıyorlar. Şarküteri ürünlerine dikkatli bakın.
%100 dana diyor, dana eti demiyor, anlayın işte.
— tavukların boyun, taşlık, kanat ucu vs gibi ticari değeri olmayan her
yeri kemikleriyle öğütülerek "mekanik kıyma " isimli bir şey yapılıyor. Tüm
tavuk sucuk ve salamlarında bu var, siz tavukların göğüs etlerinin kıyma
yapıldığını sanıyorsanız fena yanıldınız.
Bütün bu işler T.C.Tarım ve köy İşleri Bakanlığı izni ile yapılıyor.
Tamamen ve her yönüyle gıda terörünün cenneti olan yurdumuzda izinle
bunlar yapılırken siz varın kaçak yapılanları düşünün,
Bütün ekmeğe tavuk döner 2 tl, yarısı işkembe, ööööffffffffffff,
sıkıldım gene, GDO ne ki o daha yeni fark edildi, devede kulak bile
değil. Bunlar işin yemek faslı, daha gıda ambalajları var, koruyucular var vs.
kıyamet kopuyor da bizim gıda mühendislerimizin sesi soluğu yok ortada,
bir garip yemekçi inşaat mühendisi çarşı pazardan topladığı bilgileri
ortalığa döküyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder