18 Ekim 2009 Pazar

NASA ayın güney kutbunu vurdu!

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, su bulma umuduyla Ay'ın güney kutbunu vurdu. Uydu ikiye ayrılarak, Ay'a çarptı, 1,5 km yüksekliğinde kaya-toz bulutu püskürttü.

Ayda suyun bulunabilmesi neden önemli?

NASA'nın ''Lunar Crater Observation and Sensing Satellite: Ay Krater Gözlem ve Optik Algı Uydusu -LCROSS'' adlı aracı, ikiye ayrılarak, birkaç dakika arayla Ay'a çarptı, 1,5 km yüksekliğinde kaya-toz bulutu püskürttü.

79 milyon dolarlık uzay ''Centaur'' roketinin ilkönce üst katı güney kutbundaki Cabeus kraterine çarptı. Bunun ardından enkaz bulutunun üzerinde uçacak LCROSS'un geriye kalan parçası, bunları toplayıp analiz edecek ve saatte 8 bin km hızla Ay'a çarpmadan önce su izlerini araştıracak. Lunar Reconnaissance Orbiter (Ay Yörünge Keşif Aracı) aygıtı da denemenin 80 km üzerinden bilgi topluyor.

Araştırmayı yürüten California Ames Mountain View Gözlemevi'ne bağlı astronomi uzmanları Anthony Colaprete, Alan Stern ve Peter Schultz, denemenin ilk safhasının başarılı olduğunu söyledi.

Dünya ve uzaydaki teleskoplar çarpışma anını izledi.

Ay'da su olduğu daha önceki araştırmalarda belirlenmesine karşın, bu ''bombardımanla'' suyun keşfi burada kalıcı bir üs kurmak olasılığını artıracak.

Hiç yorum yok: